BILDSPEL OCH FÖREDRAG / FÖRELÄSNINGAR OM SKÅNE
Program av och med Eric Hammerin


 

Det här är program med bilder av både kultur och natur från det skånska landskapet. Skåneprogram med stor variation; här finns skånska slott och herresäten, kyrkor och kulturlandskap, flygbilder och undervattensfoto, fornminnen och korsvirke ... och ett program enbart om Österlen. T.o.m. skåningar kan bli hemmablinda och väldigt många av dem som sett mina bildspel nickar och njuter över den kulturskatt som bilderna presenterar.

Om det passar in i ert arrangemang svarar jag gärna på frågor och samtalar med publiken efter själva bildspelet.

För praktiska detaljer om mina bildspel och hur du bokar dem, gå till startsidan för bildspel.Direktlänk till mina föreläsningar / berättarprogram.


Till startsidan

Vill ni ha en guide med på er utflykt i Skåne?


SKÅNE – vårt vackra landskap bildspel

Skånes landskapsblomma är prästkragen © Eric Hammerin Konstnär på Österlen © Eric Hammerin Vallmo i vägkanten © Eric Hammerin Folkdans i Degeberga hembygdspark © Eric Hammerin

Sverige är fantastiskt. Och när Sverige är som bäst, då är det Skåne.

Följ med på en resa i Skåne genom tid och rum! De i särklass äldsta spåren av människor i Sverige hittar vi i Skåne och de är 11.000 är gamla. I den skånska naturen finner vi också skönhet och variation utöver det vanliga på många platser. Programmet är mycket varierat och handlar om snapphanar, folkdans, stenåldersfynd, vindkraft, Piratens grav, dykning och undervattensbilder från Kullen, maskrosor, bokskogar och mycket, mycket mer. Slutkommentarer av Åke Arenhill.

Programmet är 46 minuter.


SKÅNE – kulturlandskap med kyrkor och herresäten bildspel
Hammarlövs rundtornskyrka © Eric Hammerin Krapperup © Eric Hammerin Kalkmålningar i Torna-Hällestads kyrka © Eric Hammerin Infraröd flygfotografering kan avslöja hur landskapet såg ut för länge sedan © Eric Hammerin

Det skånska landskapet är verkligen ett kulturlandskap.

I Skåne formligen vimlar det av kyrkor, slott, borgar, herrgårdar, m.m. Tyngdpunkten i det här programmet ligger på just dessa kyrkor och herresäten. Vi tar också en titt på hur den allra äldsta historiens spår tas fram ur jorden med arkeologernas spadar och penslar efter 11.000 års vila. Med infrarödkänslig film kan vi från flygplan se hur landskapet såg ut vid ungefär samma tid. Fantastiskt! Flygfoto, ja. I programmet ingår en hel del flygbilder av det skånska landskapet och varken slott eller kyrkor saknas här heller. Vi tittar också på kalkmålningar och ser rundtornskyrkor. Marsvinsholm, Bollerup, Glimmingehus, Krapperup, Vanås. Dessa och andra herresäten besöker vi. Och sedan skall vi inte heller glömma det vackra landskapet. Ungefär halva programtiden är avsatt till andra saker än slott och kyrkor.

Programmet är 48 minuter.


ÖSTERLEN – från Haväng till Ystad bildspel

Brösarps backar © Eric Hammerin Från en av stenarna i Kiviksgraven © Eric Hammerin Äppelodling i blom © Eric Hammerin Backsippa © Eric Hammerin

Ingenstans i Sverige liknar Österlen – om du lyssnar så skall du få historien ”

Ja, har man hört Kivikspolkan med Östen Warnerbring, så känner man säkert igen detta citat.
Ur turistbroschyren läser man att namnet ” Österlen ” är kommet ur folkmun och omfattar byarna på leden öster om Ystad : Ingelstads, Järrestads och Albo härader. Österlen är kanske den mest ursprungliga delen av Skåne. I alla fall den del av landskapet som har mest kvar av sin särprägel.
Jag vill ta er med på en tur runt Österlen och av mig skall ni inte bara få historien, utan också mycket mer. Fruktodlingarna i Kivik. Gullvivor och backsippor i Brösarps backar. Sandhammarens vita vidder. De gamla kvarteren i Simrishamn och Ystad med sitt välbevarade korsvirke och stensatta gator. Hamnkvarter med små hus i glada pastellfärger. Kyrkor. Medeltidsfestival på Glimmingehus och mycket, mycket mer innan vi avslutar vid Ales stenar i solnedgången.

Programmet är 50 minuter.SKÅNEPANORAMA bildspel

Bolmers högar vid Mellersta Grevie © Eric Hammerin Ballingstorp utanför Hanaskog © Eric Hammerin

Ett Skåne-program där bilderna är dubbelt så breda som vanligt.

Ja -- dubbel bildbredd kan väl passa bra till ett landskap med så vida vyer som Skåne. Faktum är att i jämförelse med vanligt bildformat får man en lite annorlunda upplevelse, eftersom bilderna fyller synfältet på ett annorlunda sätt. Det blir på något vis ytterligare en dimension. Bilderna är tagna i alla delar av landskapet och speglar både natur och kultur genom tiderna. Från blåsippor och bokskog till maskrosor och vallmor. Från stenåldersfynd och folkdans till korsvirke och Öresundsbron. Slott och kyrkor från medeltiden finns förstås också med …..och nog skall vi väl se både gäss och någon stork? Vi får t.o.m. några skymtar av undervattenslivet vid Kullaberg.

Programmet finns i två versioner.

1. 22 min. bildspel plus berättande före och / eller efter själva bildspelet i ytterligare 20 – 30 min., enligt önskemål.

2. Som 1, men med text till bildspelet som projiceras på duken tillsammans med bilderna
( kräver riktigt god mörkläggning ). Texten sammanfattar på kortast möjliga vis vad den tillhörande berättar-rösten säger. Detta är mycket lämpligt om man t.ex. vill anpassa programmet för publik med hörselsvårigheter. Texten projiceras ovanför bilderna.! Om du kommit in på denna sida via sökmotor kan du klicka här för att gå till huvudsidan erichammerin.com.

Direktlänk till mina föreläsningar / berättarprogram.