BILDSPEL OCH FÖREDRAG / FÖRELÄSNINGAR OM ASIEN
Indien Nepal Burma Thailand Filippinerna Singapore Malaysia
Program av och med Eric Hammerin


I media hör och ser vi om väldigt mycket elände och katastrofer i Asien. Tyvärr. Jodå, nog finns det jordbävningar och korruption och AIDS och ... faktiskt väldigt många fina och positiva sidor av livet och tillvaron också. Här finns flera program med en någorlunda balanserad bild av hur vi kan uppleva en del ställen i Asien. Bort med politikens tungviktare och storvulna floskler - in med de vanliga människornas tillvaro och vardagsliv. Kombinera detta med turistens ögon och funderingar inför storslagna natur- och kulturupplevelser och du har grundreceptet för mina bildspel / föreläsningar.

Om det passar in i ert arrangemang svarar jag gärna på frågor och samtalar med publiken efter själva bildspelet.

För praktiska detaljer om mina bildspel och hur du bokar dem, gå till startsidan för bildspel.


Direktlänk till mina föreläsningar / berättarprogram.


Till startsidan


INDIEN & NEPAL

Taj Mahal i Agra © Eric Hammerin Vindarnas palats ( Hawa Mahal ) i Jaipur © Eric Hammerin Sarustranor i Bharatpur reservat nära Agra © Eric Hammerin Indiska barn © Eric Hammerin

Här har traditionen plöjt sina fåror djupt. Går det att ta sig upp?

Genom årtusenden har Indien blivit erövrat och återerövrat av olika folk med olika kulturmönster. Längst nere i söder råder tropiskt klimat och uppe i Himalayas evigt snöklädda toppar är det alltid isande kallt när öknens torra värme i väster är över 50°C. En miljard människor bor i ett land som är mer än sju gånger så stort som Sverige och de är hinduer, muslimer, sikher, jainister, kristna……. Allt detta och mer därtill ger förklaringen till Indiens oerhörda kulturrikedom.
Följ med till den heliga staden Varanasi där man badar i Ganges i gryningen. Se Rajasthans fästningar och öknar, se fåglarna i Jan Lindbladhs fågelreservat Bharatpur. Och, förstås, Taj Mahal. Förresten, hur går det till att gifta sig i Indien? Det här är ett program som bjuder på både natur och kultur med stor spännvidd och variation och dessutom tränger in en del bakom massmedias eländesfasad. I Indien händer inte bara katastrofer. Här får ni en lite mera balanserad bild av den koloni som engelsmännen kallade ”Juvelen i kronan”.

Vi tar också en kortare titt på Nepal, ett av jordens fattigaste länder, men också ett av de vackraste. Här upplever vi t.ex. när rhododendronskogarna blommar i Himalaya, ser buddhist-munkarna i templen, upptäcker tandvärksgudinnans altare i huvudstaden Kathmandu, o.s.v.

Större delen av programmets 48 minuter handlar om Indien.SINGAPORE & MALAYSIA - Städer och regnskogar bildspel

Vy över Singapore © Eric Hammerin Singapore by night vid kinesiska nyåret © Eric Hammerin Moskén i Kota Kinabalu på Borneo © Eric Hammerin Orangutang i Sepilok nära Sandakan på Borneo © Eric Hammerin

Singapore, lejonstaden, grundades 1819 av britterna och ingick i Straits Settlements och senare den Malajiska federationen fram till 1959 då man bröt sig ut för att gå sin egen väg. Dagens Singapore är en märklig kombination av gammalt österland och nytt västerland. Denna skapelse har varit mycket framgångsrik och lockar många besökare varje år.

Malaysia är ett land i stark utveckling. I huvudstaden Kuala Lumpur är man mycket förtjust i spegelglasfasader i skyskraporna och arkitekturen är spännande. Ön Penang var ett av det brittiska imperiets tidigaste fästen i sydostasien. Malaysia består inte bara av landbiten norr om Singapore, utan även av den jättelika ön Borneos norra kuststräckning. Här härskade förr familjen Brooke, som kallades för ”de vita rajorna”. Nuförtiden har Malaysia överhögheten i Sabah och Sarawak, som de båda delstaterna heter. Här finns forfarande en del regnskog kvar och där ser vi köttätande växter, orangutanger, grottor där man plockar svalbon, 3-cm-myror, 10-cm-tusenfotingar……..och soluppgången från toppen av det 4.101 meter höga Mount Kinabalu, sydostasiens högsta berg, där solen stiger upp genom molnen! Dessutom en sekvens undervattensbilder från korallrev.

Programmet är 43 minuter.BURMA & THAILAND - Vackert och exotiskt bildspel

Förgylld Buddha i Pagan, Burma © Eric Hammerin Padong-kvinnor från Burma © Eric Hammerin Vy från Wat Phra Keo i Bangkok, Thailand © Eric Hammerin Paradiset. Similan-öarna på Thailands sydvästkust © Eric Hammerin

Thailand är kanske Asiens mest turistvänliga land och många har väl hört och sett om sol, bad, öl och brudar i tidningar och TV. Men Thailand har också en helt annan sida, nämligen thailändarnas eget Thailand. Uppe i de nordliga bergen bor stamfolk i primitiva byar dit endast stigar leder. I Bangkok bor 6 miljoner människor. I de södra delarna av landet finns rena paradisstränder och –öar där korallreven vimlar av fiskar.

Burma är ett av Asiens mest slutna länder, men mycket vackert, charmfullt och fascinerande, fyllt av överraskningar. Jättebuddhor reser sig över trädtopparna, man kan köpa konserverade blommor på flaska (!) och den 96 meter höga Schwedagon-pagoden i Rangoon är klädd med 13.000 guldplattor. Uppe i bergen bor långhalsade kvinnor med 7 kg mässingsringar runt halsen.

Programmet är 47 minuter.FILIPPINERNA - 7.107 färgstarka öar bildspel

Nära Puerto Galera © Eric Hammerin I Filippinerna odlas det mycket orkidéer © Eric Hammerin
Risterasser vid Banaue, centrala Luzon © Eric Hammerin Ati-Atihan heter en festival som firas i Kalibo, Panay i centrala Filippinerna © Eric Hammerin

Filippinerna är ett land med många upplevelser i beredskap åt besökaren. Filippinerna består av 7.107 öar med stränder, korallrev, berg, risodlingar, skogar….. Här bor 60 miljoner människor, från de rikaste rika som lever i egna muromgärdade städer med sina beväpnade vakter, till de fattigaste fattiga som bor i plåt- och pappskjul på den stinkande soptippen.
Filippinerna är det enda kristna landet i Asien. C:a 80% av befolkningen är katoliker, c:a 10% protestanter. De sista 10% är muslimer eller tillhör den kinesiska religionen eller är isolerade bergsfolk med andetro / natur-religion.
Filippinerna är ett naturskönt land, både över och under havets yta. Öarna kantas ofta av korallrev med säregna skönhetsupplevelser för besökaren, färgsprakande och vackert. Orkidéodlingar och regnskogar med kokande lerpölar. Filippinerna ligger i ett vulkaniskt mycket aktivt område! Historiskt har de senaste 1.000 åren kännetecknats av kinesiskt, muslimskt, spanskt och amerikanskt inflytande.
Det här är ett färgrikt land på alla sätt.

Programmet är 53 minuter.


! Om du kommit in på denna sida via sökmotor kan du klicka här för att gå till huvudsidan erichammerin.com.

Direktlänk till mina föreläsningar / berättarprogram.